Paleo termékek rendelése

Paleolit és a vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend és a paleo étrend egyaránt lehet egyfajta természetes, egészséges életmód. Persze minden diéta számára mást jelent a természetes és egészséges kifejezés. A világon több kultúra is követi a vegetáriánus étrendet erkölcsi, vallási és egészségügyi okokból kifolyólag. Ezzel szemben a paleolit diéta az elmúlt évtizedben vált igazán népszerűvé, bár a táplálkozási gyakorlat közel egymillió éves.


 

Alapelvek


Dr. Loren Cordain a paleolit diéta feltalálója az állítja, hogy az emberi test nem sokat változott az elmúlt néhány millió évben. Ő azt állítja, hogy ebben a korban az ember nem fogyasztott magasan feldolgozott élelmiszereket, melyek egyébként a modern étrendet uralják. A paleo diéta állítja, hogy ezek az ételek vezetnek korunk népbetegségeihez, a szívbetegségekhez, a cukorbetegséghez.

A vegetarianizmus a növényi alapú étrend követését jelenti. Elhagyja a húsokat, néhány esetben a tojást és a tejet is. A vegetáriánus étrendek követői között él az a meggyőződés, hogy az állatok leölése erkölcstelen, ezzel szemben a vegetáriánus életmód egészségesebb és kevésbé károsítja a környezetet.

Étrendi korlátozások


A vegetarianizmusnak több fő típusa létezik: a lacto-ovo vegetáriánus minden húsipari terméktől tartózkodik, de tojást és tejterméket még fogyaszt. A lacto vegetáriánus kerüli a húst és a tojást, de még mindig fogyaszt tejterméket. Ezzel szemben a paleolit étrend követői teljesen mellőzik a hüvelyesek, a gabonák, a tejtermékek, a finomított cukor fogyasztását és minden olyan élelmiszert, amik nem voltak jelen a paleolit korban. A magok, a sovány húsok, a friss gyümölcsök, a nem keményítőtartalmú zöldségek képezik a paleolit diéta alapját. A feldolgozott húsok fogyasztása szintén tilos. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindkét diéta segítségével lehet fogyni, de egyik életmód sem ezt helyezi a középpontba.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!