Paleo termékek rendelése

A paleo diétában felhasználható zsírok

A paleolit étrend követői számára fontos, hogy olyan fogásokat készítsenek, aminek alapját a húsok, gyümölcsök, zöldségek és magok jelentik. A kőkorszaki kifejezés onnan ered, hogy a diéta olyan élelmiszereket tartalmaz, amiket a paleolit korszakban az ősember a vadászat és a gyűjtögetés során be tudott gyűjteni. A paleolit étrend támogatói úgy véli, hogy testünk nem alkalmazkodott a neolit élelmiszerekhez, így nem tudja tökéletesen megemészteni a gabonaféléket, a hüvelyeseket és a tejtermékeket. Mivel a diéta kissé korlátozott, csak akkor használhatjuk, ha megtaláljuk a megfelelő zsiradékokat a főzéshez.
 

Sertészsír


A sertészsír egy paleo-barát étkezési zsír, mivel jól működik magas hőmérsékleten. Bár a mai világban kissé félnek ettől a zsírtól, ez azonban alaptalan, mivel a telített zsírsavjainak köszönhetően nagyon stabil marad a hevítés során is. A telített zsírok a szobahőmérsékleten szilárdak, hevítés hatására folyékonnyá válnak. Annak ellenére, hogy az állati zsírok ideálisak a főzéshez, azért jó velük vigyázni, mert túl nagy mennyiségben káros lehet a szívre és az érrendszerre. Használható még a kacsazsír, libazsír és más állati zsír.

 Kókuszolaj


A kókuszolaj vagy kókuszvaj kiválóan beilleszthető a paleo diétába is, hiszen szintén nagyon sok telített zsírt tartalmaz, ezért jól tűri a hevítést, így bátran főzhetünk és süthetünk vele. Viszont itt is fontos megjegyezni, hogy a kókuszolajat is csak kis mennyiségben érdemes használni magas telített zsír tartalma miatt.

 Magolajok


Ha szereted a magokat, akkor a belőlük készült olajokat is kedvelni fogod. Népszerűek a mandulaolaj, a mogyoróolaj, a dióolaj stb., amik beilleszthetőek a paleo diétába. Ezekben a zsírokban egyszeresen telítetlen zsírok vannak, amik csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Ezek az olajok stabilizálják a vércukorszintet, viszont alacsonyabb a főzési stabilitásuk, így csak alacsonyabb hőmérsékleten használhatóak.

Avokádo- és olívaolaj


A paleo ezt a két zsiradékot is kedveli. Mindkettő szuper egészséges a szív számára. Csak alacsony hőmérsékleten használható, mert könnyen megégnek és keserűvé válnak.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!